Koulutuskuvaus-Vanha

Datasta tekoälyyn (IAMAI) on uusi, innovatiivinen ja käytännönläheinen insinöörikoulutus (240 op), jonka tapahtumapaikkana toimii Kainuun sydämessä sijaitseva Kajaanin ammattikorkeakoulu. Koulutuksessa otat haltuun tekoälyratkaisujen monivaiheisen kehityskaaren:
1) datan kerääminen, hallinta ja muokkaaminen,
2) laskentainfrastruktuurit,
3) tekoälyratkaisujen kehitystyökalut sekä
4) tekoälyn soveltaminen digitaalisissa palveluissa ja tuotteissa.

Koulutus sisältää runsaasti mielenkiintoisia ja toiminnallisia projekteja, jotka toteutetaan yhteistyössä eri sovellusaloilla toimivien yritysten kanssa. Eikä siinä kaikki, opetuksessa hyödynnetään Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista KAMKin konesalioppimisympäristöä, johon sisältyy mm. KAMKin oma supertietokone! Kaiken kukkuraksi koulutussisältöjen joustavuus mahdollistaa valmistumisen jopa kolmessa vuodessa.

Valmistuttuasi sinulla on monipuoliset tiedot ja taidot toimia erilaisissa kehitys- ja asiantuntijatehtävissä alati kasvavalla teknologia-alalla. Selvitysten mukaan tekoälyn, data-analytiikan, big datan ja ohjelmoinnin osaajista on kasvava kysyntä lähitulevaisuudessa.

Valmistumisen jälkeen et ainoastaan tiedä, miten tekoälysovelluksia kehitetään – olet jo tehnyt niitä opintojesi aikana!

Lisätietoja: Taneli Rantaharju, taneli.rantaharju(at)kamk.fi, 044 7101 253

Datasta tekoälyyn -koulutus pähkinänkuoressa: KATSO esittelyvideo

Datainsinööri osana datan elinkaarta

Datatiede on tiimipeliä. Joukkueen kaikilla pelaajilla on omat tärkeät roolinsa, tehtävänsä ja osaamisalueensa. Perinteiseen datan käsittelyn kiertokaareen kuuluvat datainsinööri, datatieteilijä ja business-osaaja.

Datainsinöörin (eng. data engineer) tehtävänä on mahdollistaa datan saatavuus, hyödyntäminen ja arvon vangitseminen. Datainsinöörin työnkuvaan kuuluvat mm. tarvittavan datainfrastruktuurin suunnitteleminen ja toteuttaminen. He toteuttavat ns. data pipelinen eli tarkoituksenmukaisen putkiston datan hallitsemiseksi. 

Datatieteilijä (eng. data scientist) optimoi ja valmistelee datan palvelemaan liiketoiminnan tarpeita sekä mahdollistaa arvonluonnin. He analysoivat ja tulkitsevat monimutkaista dataa erottaakseen ja löytääkseen tietämystä, joka auttaa päätöksenteossa.  

Business-osaaja (eng. business stakeholder) auttaa asiantuntemuksellaan parempien liiketoimintapäätösten tekemisessä. Hänen osaamisensa koostuu mm. liiketoiminnan, analytiikan ja matematiikan tuntemuksesta, joiden pohjalta hän kykenee tutkimaan ja ratkaisemaan ongelmia sekä tarkoituksen-mukaisesti linkittämään datan liiketoimintaan. 

Datasta tekoälyyn -koulutuksen päätoiminen osa-alue on datainsinöörin osaamisessa. Koulutukseen kuitenkin sisältyy osia myös datatieteilijän ja business-osaajan osa-alueista. Laajemman osaamisen ansiosta datainsinööri voi työskennellä tehokkaammin ja sujuvammin muiden osa-alueiden edustajien kanssa.