Koulutuskuvaus
Tulin tänne oppimaan uutta ja niin kauan kun voin ammattitaitoani kartuttaa niin kaikki siihen liittyvä kiinnostaa.
Datasta tekoälyyn -opinnoissa erikoistut datan hallintaan ja käsittelyyn sekä tekoälyratkaisujen kehittämiseen. Käytännönläheisen koulutuksen keskeisiä sisältöalueita ovat ohjelmointi, datan käsittely ja hallinta, laskentaympäristöt, data-analyysi, koneoppiminen ja tekoäly sekä tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa ja digitaalisissa palveluissa.
Koulutus sisältää runsaasti mielenkiintoisia ja toiminnallisia projekteja, jotka toteutetaan yhteistyössä eri sovellusaloilla toimivien yritysten kanssa. Eikä siinä kaikki, opetuksessa hyödynnetään Euroopan mittakaavassa ainutlaatuista KAMKin konesalioppimisympäristöä, johon sisältyy mm. KAMKin oma supertietokone! Kaiken kukkuraksi koulutussisältöjen joustavuus mahdollistaa valmistumisen jopa kolmessa vuodessa.
Lisätietoja: Taneli Rantaharju, taneli.rantaharju(at)kamk.fi, 044 7101 253
Datainsinööri
Kun asiaan kunnolla pureutuu niin vaikka kuinka maallikoksi itsensä tuntisi, niin loppujen lopuksi lopputulos voi olla suorastaan positiivinen yllätys.
Datatiede on tiimipeliä. Joukkueen kaikilla pelaajilla on omat tärkeät roolinsa, tehtävänsä ja osaamisalueensa. Perinteiseen datan käsittelyn kiertokaareen kuuluvat datainsinööri, datatieteilijä ja business-osaaja.
Datainsinöörin tehtävänä on mahdollistaa datan saatavuus, hyödyntäminen ja arvon vangitseminen. Datainsinöörin työnkuvaan kuuluvat mm. tarvittavan datainfrastruktuurin suunnitteleminen ja toteuttaminen.
Datatieteilijä optimoi ja valmistelee datan palvelemaan liiketoiminnan tarpeita sekä mahdollistaa arvonluonnin. He analysoivat ja tulkitsevat monimutkaista dataa erottaakseen ja löytääkseen tietämystä, joka auttaa päätöksenteossa.
Business-osaaja auttaa asiantuntemuksellaan parempien liiketoimintapäätösten tekemisessä. Heidän osaamisensa koostuu mm. liiketoiminnan, analytiikan ja matematiikan tuntemuksesta, joiden pohjalta he kykenevät tutkimaan ja ratkaisemaan ongelmia sekä tarkoituksenmukaisesti linkittämään datan liiketoimintaan.
Datasta tekoälyyn -koulutuksen päätoiminen osa-alue on datainsinöörin osaamisessa. Koulutukseen kuitenkin sisältyy osia myös datatieteilijän ja business-osaajan osa-alueista. Laajemman osaamisen ansiosta datainsinööri voi työskennellä tehokkaammin ja sujuvammin muiden osa-alueiden edustajien kanssa.
Opintojen rakenne
Olen tykännyt oppia uutta, ja olen aika vakuuttunut siitä että me opiskellaan nimenomaan oikeita asioita, sillä melko monta osa-aluetta työpaikkojen vaatimuksista on otettu työn alle jo ensimmäisenä vuotena.
Opintojen alussa saat vahvan pohjakoulutuksen kehittääksesi taitojasi tulevissa opinnoissa. Ohjelmoinnin, datan käsittelyn sekä ohjelmistokehityksen perusteet käydään heti ensimmäisen vuoden aikana.
Toisen vuoden aikana pääset tutustumaan tekoälyyn ja koneoppimiseen. Opit työskentelemään projektiryhmän eri rooleissa, esimerkiksi projektijohtana tai tuoteomistajana, ja olet valmis toimimaan työelämän tulevaisuudenkin haasteissa.
Kolmantena vuonna opit ymmärtämään ja luomaan digitaalisia palveluita datan hallinnan avulla. Olet mukana työelämäprojekteissa joissa luot ratkaisuja erilaisiin yrityselämän haasteisiin.
Neljännen vuoden aikana suoritat työharjoittelun sekä kirjoitat opinnäytetyön valitsemastasi aiheesta.
Lue lisää opetussuunnitelmasta.
Projektit
Ohjelmistokehitysprosessi, versionhallinta ja testaus -kurssilla oli projekti, jossa ryhmässä opettajan antamaa koodia kehitettiin eteenpäin. Tavoitteena oli harjoitella ohjelmistokehitysprosessin läpivientiä ja erilaisia rooleja projektissa.
Koulutukseen sisältyy useita projektikursseja, joiden aikana hyödynnät oppimaasi ratkaisemalla erilaisia työtehtäviä. Projektien sisällöt ja tehtävänannot tuodaan yhteistyökumppaneilta, jotka toimivat asiakkaina. Pääset toimimaan erilaisissa rooleissa ja tehtävissä projektiryhmässäsi, käsittelemään oikeaa dataa sekä käyttämään työelämän työkaluja.
Projektien ja opintojen kautta pääset käsiksi tietojenkäsittelyn opiskelijoiden ylläpitämään konesaliin sekä kampukselta löytyvään supertietokoneeseen. Datan käsittelyn kulmakiviä ovat vahva tietotaito, oikeat työkalut sekä laskentateho ja projektien aikana saat käyttöösi kaikki kolme.
Lue lisää opiskelijaprojekteista.
Monimuotokoulutus
Alan opiskelu on sopinut hyvin perheellisen arkeen esimerkiksi joustavan etäopiskelun mahdollistamisen myötä.
Datasta tekoälyyn -koulutus järjestetään ensimmäistä kertaa päivätoteutuksen lisäksi myös monimuotona vuonna 2022. Monimuotokoulutuksessa opintoja suoritetaan päätoimisesti itsenäisenä ja se vaatii opiskelijalta itseohjautuvuutta. Suurin osa kontaktiopetuksesta toteutetaan arki-iltoina.
Osa opintojaksoista suoritetaan lähiopetuksena pääkaupunkiseudulla.
Lue lisää monimuotokoulutuksesta.