Opetussuunnitelma
Datasta tekoälyyn -insinöörikoulutuksessa (240 op) erikoistutaan datan hallintaan ja käsittelyyn sekä tekoälyratkaisujen kehittämiseen. Käytännönläheisen koulutuksen keskeisiä sisältöalueita ovat ohjelmointi, datan käsittely ja hallinta, laskentaympäristöt, data-analyysi, koneoppiminen ja tekoäly sekä tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa ja digitaalisissa palveluissa.
Koulutuksen erityispiirteitä ovat projektimuotoisen oppimisen korostuminen, perus- ja ammattiaineiden integroiminen projektiopintoihin, yrityslähtöiset kehittämistehtävät, joustavuutta tuovat verkko-opinnot sekä opiskelun mahdollistaminen myös kesäaikana.
Opiskelijan tekemien esitysten pohjalta opiskelijan aiempi koulutus ja muu osaaminen voidaan hyväksilukea. Hyväksilukukäytänteistä annetaan erilliset ohjeet, ja ne löytyvät myös lukuvuosioppaasta.
Lisätietoja: Taneli Rantaharju, taneli.rantaharju(at)kamk.fi, 044 7101 253
Koulutuksen osa-alueet
Datasta tekoälyyn -koulutus koostuu useista osioista, jotka keskittyvät datankäsittelyn, tekoälyn ja ohjelmostikehityksen eri osa-alueisiin. Alapuolelta voit lukea osioiden sisällöistä sekä tarkoituksista.
Jos haluat tutustua koulutuksen kursseihin, voit lukea ne koulutuksen opinto-oppaasta.
YLEISTÄ PROJEKTIOPINNOISTA
Työelämässä kohdataan erilaisia työtehtäviä, projekteja ja haasteita. Uuden työn tai projektin alkaessa datainsinöörin tulee ymmärtää projektin kulku, osa-alueet ja käytänteet.
Koulutukseen sisältyy useita projekteja, joissa käytät oppimaasi erilaisten ongelmien ratkaisemiseen. Opit projektin eri vaiheet ja saat mahdollisuuden työskennellä eri rooleissa, kuten kehitystiimin jäsenenä tai tuoteomistajana. Projektit alkavat heti ensimmäisen vuoden aikana, ja useat niistä ovat työelämälähtöisiä.
Lue lisää opiskelijaprojekteista.
-
VIESTINTÄTAIDOT JA KANSAINVÄLISYYS
Työskennellessään monikulttuurisessa työympäristössä datainsinöörin on tärkeää osata kommunikoida selkeästi sekä työryhmänsä sisällä että ulospäin asiakkaille ja muille tahoille.
Viestinnän opinnoissa opit kokous- ja neuvottelukäytäntöjä, saat taitoja ryhmäviestinnän eri muodoista, tutustut alan englannin- ja ruotsinkieliseen sanastoon sekä saat apua neljännen vuoden aikana toteutettavaan opinnäytetyöhön. Viestintäopinnot pyritään mahdollisuuksien mukaan sitomaan osaksi ammattiaine- tai projektiopintoja.
-
MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLISET PERUSOPINNOT
Datan käsittelyn ja analysoinnin tärkeimpiä työkaluja ovat tilasto- ja todennäköisyyslaskenta. Matematiikka onkin tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksen kulmakiviä.
Ensimmäisenä vuonna suoritettavat matemaattis-luonnontieteelliset opinnot valmistavat sinut tuleviin ammattiopintoihin. Tukiopetuksen ja opiskelijoiden ylläpitämän matikkapajan avulla kaikki pysyvät mukana opinnoissa koko koulutuksen ajan.
-
OHJELMOINTI JA OHJELMISTOKEHITYS
Datan käsittely ja analysoiminen sekä tekoälyn ja koneoppimisen soveltaminen edellyttää erilaisten työkalujen ja ohjelmistojen käyttöä, jotka on joskus luotava itse. Datainsinöörin tuleekin osata ohjelmoida sujuvasti ja ymmärtää ohjelmistokehityksen elinkaari.
Ohjelmoinnin opinnoissa aloitat perusteista ja laajennat vähitellen osaamistasi uusiin ohjelmointikieliin ja ohjelmistokehityksen menetelmiin. Opit C++- ja Python-ohjelmoinnin perusteet sekä alat ymmärtämään tekoälyn, algoritmien ja ohjelmistokehitysprosessin perusteita.
-
KONEOPPIMINEN JA DATA-ANALYTIIKKA
Koneoppiminen on tekoälyn keskeinen osa-alue, jolla on runsaasti sovelluskohteita erilaisten ongelmien ratkaisussa tai tehtävien suorittamisessa. Koneoppimista ja data-analytiikkaa hyödynnetään laajasti yritysmaailmassa.
Koneoppimisen opinnoissa perehdyt koneoppimisen teoriaan, tekniikoihin ja työkaluihin sekä menetelmien soveltamiseen erilaisiin tehtäviin. Data-analytiikan kurssit auttavat sinua ymmärtämään miksi ja miten dataa hyödynnetään työelämässä. Opintojaksoilla opiskeltuja asioita sovellat käytännössä koneoppimisprojektissa.
-
DATAN KERÄÄMINEN JA JALOSTAMINEN: INFRASTRUKTUURI JA TEKNIIKAT
Dataa voidaan kerätä erilaisista paikoista erilaisiin tarkoituksiin. Kerättyä dataa pitää esikäsitellä monin tavoin, ammattimaisesti ja turvallisesti, jokaisessa käsittelyketjun vaiheessa.
Tämän moduulin kursseilla keskityt datan käsittelyketjun eri vaiheisiin: datan kerääminen, muokkaaminen, analysoiminen ja visualisoiminen. Opintojaksoilla tutustut työkaluihin, joita tulet tulevaisuudessa käyttämään ja opit data-alan tietoturvaratkaisuista sekä etiikasta. Opintojaksoilla opittua tietoa sovelletaan käytäntöön projektissa, jossa tutustutaan datan käsittelyketjuun tekoälysovelluksissa.
-
TEKOÄLY: MENETELMÄT JA TEKNOLOGIAT
Tekoälyn käyttökohteet lisääntyvät ja yleistyvät jatkuvasti teknologian kehittyessä. Syväoppimista ja luonnollisen kielen käsittelyä käytetään yhä useammissa kuluttajille tarkoitetuissa järjestelmissä. Datainsinööri pysyy tiedon aallonharjalla erilaisten tietolähteiden ja luomiensa yhteyksien avulla.
Tekoälyn opinnoissa tutustut syväoppimiseen, luonnollisen kielen käsittelyyn sekä digitaliseen signaalinkäsittelyyn. Osallistut myös erilaisiin asiantuntijaluentoihin ja alan tapahtumiin kasvattaaksesi tietotaitoasi. Syvennät teoriaopintojen tekniikoiden ymmärrystä tekoälyn soveltamiseen keskittyvässä projektissa.
-
DIGITAALISET PALVELUT & TEKOÄLY JA DATA-ANALYTIIKKA LIIKETOIMINNASSA
Data-analytiikka ja tekoäly ovat nykypäivää liiketoiminnassa. Organisaatioissa tekoälyä ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin tietoon perustuvassa päätöksenteossa, prosessien optimoinnissa kuin toimintojen automatisoinnissa. Oman toimintansa kehittämisen lisäksi yritys voi erikoistua esim. tekoälyratkaisujen tai -palvelujen tarjoamiseen asiakkailleen. Palveluntarjoajan tulee osata toimittaa asiakkaan tarpeita vastaava tuote, jota asiakas voi käyttää tarvittaessa myös ilman asiantuntijaosaamista.
Digitaalisten palveluiden ja liiketoiminnan opinnoissa opit kehittämään web-sovelluksia sekä ymmärtämään asiakkaiden tarpeita ja niitä palvelevien tuotteiden suunnittelua. Oppimisen tukena on kaksi työelämäprojektia, jotka antavat syventävän näkemyksen aidoissa, asiakaslähtöisissä projekteissa toimimisesta.
-
HARJOITTELU & OPINNÄYTETYÖ
Työelämässä tulet kohtaamaan haasteita, joihin ei voi valmistautua vain opiskelemalla. Teoriaopintojen ja käytännön toteutuksien lisäksi opintoihin sisältyy työharjoittelu, joka suoritetaan tyypillisesti koulutuksen viimeisenä vuonna. Harjoittelussa käytät opinnoissa hankkimaasi osaamistasi työelämässä. Harjoittelu myös auttaa sinua luomaan yhteyksiä työelämään ja tarjoaa mahdollisesti aiheen opinnäytetyöllesi.
Harjoittelun lisäksi koulutuksen viimeiseen vuoteen sisältyy opinnäytetyö. Osaamistasi osoittava työ toteutetaan valitsemastasi aiheesta ja se sisältää käytännön työtä sekä sen dokumentointia. Tyypillisesti opinnäytetyö on työelämälähtöinen, ja se tehdään toimeksiantona yritykselle tai muulle organisaatiolle.
-
VAIHTOEHTOISET AMMATTIOPINNOT
Data-analytiikka ja tekoäly ovat laajoja käsitteitä, jotka kattavat lukuisia teknologioita. Niiden ympärille rakentuu erilaisia ongelmia, ratkaisuja, markkinoita ja liiketoimintaa. Erilaiset työnkuvat tarjoavat mahdollisuuden yksilölliseen koulutus- ja urapolkuun.
Vaihtoehtoisissa opinnoissa voit valita erilaisia tekoälyn ja data-analytiikan syventäviä opintoja tai yrittäjyysopintoja. Löydä oma vahvuutesi, kehitä osaamistasi ja vahvista paikkasi tulevaisuuden työmarkkinoilla.
-
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT
Jokainen koulutuspolku on yksilöllinen ja rakennat sen itse valitsemalla osan kursseistasi. Vapaasti valittavien opintojen laajuus on 15 opintopistettä, ja niihin on mahdollista sisällyttää opintojaksoja niin KAMKin omasta valikoimasta kuin muidenkin korkeakoulujen tarjonnasta. Opintopisteitä vapaasti valittaviin opintoihin voi kerryttää myös osallistumalla erilaisiin toimintoihin, kuten tuutorointiin tai koulutuksen markkinointiin. Vapaasti valittavien opintojen ei tarvitse olla suoraan sidoksissa opiskelijan koulutusalaan, vaan ne voivat olla luonteeltaan yleishyödyllisiä opintoja, kuten vieraat kielet, liiketoiminta, teknologia, viestintä, jne.