Opiskelijatarinat
Alanvaihtajasta algorytmien taitajaksi
Hannu Karstu, 3. vuoden opiskelija
Lukion jälkeen kouluttauduin restonomiksi (AMK). Kahdeksan vuotta matkailualalla työskenneltyäni aloin miettimään alan vaihtoa. Olin kiinnostunut tietokoneista jo pienestä pitäen, ja insinöörituttavani lisäsivät mielenkiintoani IT-alaa kohtaan. Datasta tekoälyyn -koulutuksen taikasana “tekoäly” veti minut mukaansa hakupaikkaa miettiessäni. Koulutuksen uutuus sekä alan kasvu työmarkkinoilla varmistivat valintani.
Insinöörin pääsykokeeseen valmentava kurssi auttoi opiskeluun totuttelussa ja pääsykokeeseen valmistautumisessa. Koulutuksen aloitettuani yllätyin, kuinka helposti opintojen aloittaminen onnistui, vaikka edellisestä kerrasta koulun penkillä olikin jo vuosia aikaa. Alan opiskelu on sopinut hyvin perheellisen arkeen esimerkiksi joustavan etäopiskelun mahdollistamisen myötä.
Opinnoissani olen keskittynyt koneoppimis- ja tekoälyalgoritmeihin. Näitä olenkin päässyt opiskelemaan niin yhteisissä opinnoissa kuin syventävillä verkkokursseilla. Koulutukseen sisältyvät projektit ovat antaneet mahdollisuuden työskennellä isomman työn äärellä pitempään, ja olenkin pitänyt niitä koulutuksen parhaimpana osana. Pidin myös siitä miten heti ensimmäisestä syksystä lähtien kursseilla alettiin perehtyä alalla oikeasti käytettäviin työkaluihin ja -tapoihin.
Halusin nopeuttaa opintojani ja päästä jo aikaisessa vaiheessa osaksi oikeaa työyhteisöä. Niinpä lähdin opinnollistamaan osia koulutuksestani työskentelemällä alan Devecto Oy:n asiakasprojektiin. Opinnollistaminen kuten it-alalla työskentely muutenkin vaatii tehokasta itseohjautumisesta ja jatkuvaa uusien asioiden opiskelua.
Opinnoissa menestyminen ja innokas asenne auttoivat työpaikan saamisessa jo toisena opiskeluvuonna. Tavoitteenani onkin saada opinnot päätökseen etuajassa aiemman koulutukseni mahdollistamien hyväksilukujen, aikaistettujen kurssien sekä opinnollistamisen ansiosta.
Työskentelymahdollisuudet kiinnostivat matkailijaa
Aleksi Koivu, 3. vuoden opiskelija
Valmistuin ICT-asentajaksi ja ylioppilaaksi vuonna 2015 ja hain Datasta tekoälyyn -koulutukseen vuonna 2019. Odottaessani hakutuloksia matkustelin maailmalla ja tapasin hostelleissa ohjelmoijia etätyöskentelemässä. Kiinnostukseni ohjelmointityötä kohtaan kasvoi nähdessäni heidän mahdollisuutensa joustavaan työskentelyyn. Opinnoissani olen päässyt kasvattamaan tietotaitoani ja olen myös ollut tyytyväinen KAMKin käytännönläheiseen koulutukseen. Jo koulutuksen alussa käydyt oppimista pohjustavat ohjelmoinnin kurssit olivat käytännönläheisiä ja teoriaa on helpompaa oppia työskentelemällä työelämälähtöisten projektien ja oikeiden työtehtävien äärellä.
Opettajien ja yritysten järjestämän yritysiltapäivän ansiosta päätin hakea Millisecond Oy:lle data-analyytikoksi toisena opiskeluvuotenani. Suunnittelin opinnollistavani opintojani mahdollisimman aikaisin ja mahdollisuus projektiopintojen opinnollistamiseen niin aikaisin oli iloinen yllätys. Opinnollistamisen aloittaminen oli helppoa ja opettajat kannustivat asioiden oppimiseen työpaikalla. Työssä tehtyjä tehtäviä on myös mahdollista opinnollistaa takautuvasti, mutta olen kiinnostunut oppimaan teorian ensin kursseilla. Työskennellessäni olen päässyt kehittämään osaamistani ammattitaitoani haastavien työtehtävien parissa niin data-analytiikassa, ohjelmoinnissa kuin alan englannissakin. En tavoittele etuajassa valmistumista, mutta se saattaa olla mahdollista opinnollistamisen ja valinnaisten kesäkurssien suorittamisen ansiosta.